Przejdź do treści
WAŻNE

Przekazanie oświadczenia o liczbie pracowników i uczestników Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE). Sprawdź, co należy zrobić!

Aktualności Data publikacji: 05 grudnia 2024

Warszawski FoodLab – podsumowanie Klubu Miast Przyszłości

Wizualizacja zabudowy miejskiej na tle roślinności
Wizualizacja zabudowy miejskiej na tle roślinności

System żywnościowy dużych miast, takich jak Warszawa, stoi przed wyzwaniami związanymi z marnotrawstwem, zrównoważonym rozwojem i dostępnością żywności. Podczas 26. spotkania Klubu Miast Przyszłości (KMP) omówiono sposoby wdrażania innowacji w tej dziedzinie. Warszawski FoodLab, będący jednym z omawianych projektów, jest odpowiedzią na potrzebę projektowania rozwiązań, które uwzględniają lokalne uwarunkowania i potrzeby mieszkańców. Transformacja systemów żywnościowych nie tylko ogranicza straty, ale też poprawia jakość życia w miastach i wspiera ich odporność na kryzysy, takie jak pandemia czy zmiany klimatyczne. Inicjatywy tego typu stanowią szansę na bardziej zrównoważoną przyszłość.

Warszawski FoodLab powstał jako inicjatywa Wydziału Wsparcia Innowacji Biura Rozwoju Gospodarczego Warszawy. Projekt koncentruje się na tworzeniu innowacyjnych rozwiązań publicznych z uwzględnieniem potrzeb użytkowników końcowych. Stosowana metoda zakłada dokładną analizę problemu, prototypowanie rozwiązań i ich testowanie. Efektem działań FoodLabu są gotowe modele do wdrożenia, które odpowiadają na lokalne wyzwania, takie jak marnowanie żywności, oraz wspierają współpracę międzysektorową. Jako aktywny członek sieci Eurocities Warszawa korzysta z doświadczeń ponad 50 miast europejskich, czerpiąc inspiracje i dobre praktyki w zakresie systemów żywnościowych. Udział w projektach, takich jak Horyzont 2020, wspiera lokalne działania, umożliwiając wdrażanie innowacyjnych rozwiązań. Czerpiąc z międzynarodowych doświadczeń i dobrej praktyki, Warszawa wdrożyła szereg działań, które mają ograniczyć marnowanie żywności oraz wzmocnić lokalny system żywnościowy.

Jakie działania podjęła Warszawa w ramach zaadresowania wyzwań przed nią stojących?

Mając na celu ograniczanie marnowania żywności postawiono na stworzenie mapy przepływu żywności w restauracjach, identyfikując kluczowe punkty generowania strat. Dla samych restauratorów opracowano proste wytyczne, które umożliwiały bezpieczne i zgodne z prawem przekazywanie nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. W ramach warszawskiego FoodLabu postawiono sobie za priorytet wsparcie organizacji zajmujących się dystrybucją żywności. Warszawa pomogła wdrożyć energooszczędne systemy magazynowania jedzenia i wsparła przy opracowaniu nowych procedur zarządzania nadwyżkami i optymalizacji logistycznej. Nie udałoby się zorganizować tak szeroko rozbudowanej akcji bez odpowiedniego wkładu w edukację i budowanie świadomości społecznej. Ratusz zorganizował serie kampanii edukacyjnych skierowanych do wszystkich mieszkańców – od najmłodszych w szkołach – po restauratorów, gdzie promowano krótkie łańcuchy dostaw i zdrowe nawyki żywieniowe. 

Jakie wyzwania napotkała Warszawa?

Podstawowym problemem systemu żywnościowego Warszawy, na który zwróciły uwagę urzędniczki jest brak precyzyjnych danych dotyczących marnowania żywności. To utrudnia opracowanie skutecznych rozwiązań i monitorowanie postępów. Dodatkowo, sytuacje kryzysowe, takie jak pandemia COVID-19 czy wojna w Ukrainie, obnażyły słabości w logistyce oraz zarządzaniu nadwyżkami żywności. Odpowiedzią okazały się działania warszawskiego FoodLaba w tym początkowe działania optymalizujące procesy dystrybucji i przechowywania żywności. Kluczowymi są współpraca międzynarodowa oraz kontynuacja działań na poziomie lokalnym, aby w pełni wykorzystać potencjał transformacji systemu żywnościowego w budowaniu miasta zrównoważonego i odpornego na potencjalne kryzysy.