Ekspertyzy ekonomiczne Data publikacji: 21 kwietnia 2020

Polskie specjalności spożywcze w eksporcie

Autor Michał Kolasa Starszy Analityk, Biuro Analiz | PFR S.A.

Eksport żywności i produktów spożywczych od przystąpienia do UE rośnie. Ale dynamika wzrostu, choć nadal wysoka, spada.

Streszczenie

  • Dynamika eksportu żywności i produktów spożywczych jest przez większość okresu od wstąpienia do UE wyższa od dynamiki eksportu towarów ogółem
  • Udział eksportu żywności i produktów spożywczych w eksporcie towarów rósł dynamicznie od 2004 do 2013 (z 8,5% do 12,1%). Od 2013 r. udział ustabilizował się w okolicach 12%.

Największe pozycje, stanowiące połowę polskiego eksportu żywności, rosną dynamicznie Sugeruje to
możliwość dalszego utrzymania wysokiej dynamiki eksportu polskiej żywności.

  • Dynamika eksportu największych pozycji żywności, przekraczająca w większości przypadków dynamikę eksportu żywności ogółem, oznacza rosnącą koncentrację eksportu żywności w największych pozycjach Można to odebrać jako przejaw narastającej specjalizacji polskiego eksportu żywności.

Spowolnienie spowodowane COVID 19 wpłynie w krótkim okresie na obroty handlu zagranicznego, ale nie ma obecnie podstaw by wnioskować, że w średnim okresie wpłynie in plus lub in minus na eksport polskiej
żywności.

Pełen raport do pobrania tutaj.