Ekspertyzy ekonomiczne
Data publikacji:
20 lipca 2021
Polskie specjalności spożywcze w eksporcie - 2021 r.
Najważniejsze wnioski:
- Mimo trwającej pandemii eksport żywności i produktów spożywczych w 2020 r. wzrósł o 6,0% (wobec spadku eksportu Polski ogółem o 0,3%). Od roku wejścia do Unii Europejskiej eksport żywności i produktów spożywczych systematycznie rósł i tylko raz, w 2009, zanotował wartość mniejszą niż rok wcześniej.
o Dynamika eksportu żywności i produktów spożywczych jest przez większość okresu od wstąpienia do UE wyższa od dynamiki eksportu towarów ogółem.
o Udział eksportu żywności i produktów spożywczych w eksporcie towarów rósł dynamicznie od 2004 do 2013 (z 8,5% do 12,1%). Od 2013 r. udział ustabilizował się w okolicach 12%. - Największe pozycje, stanowiące połowę polskiego eksportu żywności, rosną dynamicznie. Sugeruje to możliwość dalszego utrzymania wysokiej dynamiki eksportu polskiej żywności.
o Dynamika eksportu największych pozycji żywności, przekraczająca w większości przypadków dynamikę eksportu żywności ogółem, oznacza rosnącą koncentrację eksportu żywności w największych pozycjach. Można to odebrać jako przejaw narastającej specjalizacji polskiego eksportu żywności. - W porównaniu do 2019 r. z listy najważniejszych pozycji w eksporcie zniknęły Soki owocowe i warzywne (których eksport zmniejszył się o 3,9%), pojawiła się natomiast Pszenica i meslin, której eksport wzrósł o ponad 138%.
Zapraszamy do zapoznania się z pełnym raportem.